6 Ocak 2020 Pazartesi

Haklı ve Haksız nedir?


Türk Dil Kurumu Türkçe sözlüğüne göre haklı ve haksız kelimeleri;
Haklı: Hakka uygun, doğru, yerinde
Haksız: Hak ve adalete uygun olmayan
Haklı ve haksız kelimeleri gündelik hayatımızda genelde iki şekilde karşılaşırız.

Eğer biz bir tartışmanın içerisinde isek her iki tarafta kendisinin haklı olduğunu anlatmaya çalışır. Tartışan taraflardan bir tanesi  ben haksızım demez. Haksız olan taraf Haksızlık olgusunu ispatlamaya çalışmaz. Genelde taraflar kendilerinin haklı olduğunu anlatmaya ve ya ispatlamaya çalışır.

Tartışan iki taraf arasında ise haklı ve haksız; Gözlemci veya tartışmaya dinleyen ve ya dinlenmesi istenen kişiler haklı veya haksızı ayırt etmeye çalışır.

Tartışan taraflar genelde olaya kendi pencerelerinden bakarlar kendi pencerelerinden baktıkları için genelde kendilerine göre doğrular söyleyerek veya karşı tarafın eksiklerini veya yanlışlarının anlatarak kendilerini aklamaya çalışırlar.

Genelde yaşadığımız ve ya tanık olduğumuz tartışmalarda kimin haklı kimin haksız olduğu, tartışmanın içerisinde kendimizi haklı olduğunu anlatmaya çalışırız. Bir başka açıdan tanık olduğumuz bir tartışmada kimin haklı kimin haksız olduğunu anlamaya çalışırız.
Peki kim haklı kim haksız?

Haklı-Haksız zıt anlamlı iki kelimedir.
Haklı ve haksız delillere göre tarafsız bir şekilde bir inceleme yapılırsa haklı ve haksız ortaya çıkar. Günümüzde tartışan ve ya davalı taraflar mahkemeye gider ve Adaletin keskin kılıcı kararını verir. Kim haklı kim haksız ortaya çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Webdenara.blogspot.com bedava fotoğraf sitesi.

  webdenara.blogspot.com Bedava fotoğraf sitesi ve günlük hayata dair. Bedava resim, Web içerik