ANIZ
Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıklarına ‘’Anız’’ adı verilmektedir.
ANIZ YAKMANIN ZARARLARI
1- Anızın yakılması sonucunda; gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir.
2- Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir.
3- Organik madde miktarı azalmaktadır.
4- Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir.
5- Omurgasızlar yok olmaktadır.
6- Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır.
7- Toprak verimliliği düşmektedir.
ANIZ YAKMANIN ÇEVREYE ETKİLERİ
- Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir.
- Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik kazalarına sebep olmaktadır.
- Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir.
- Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir.
- Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir.
- Yaban hayvanları ya yok olmakta, ya da yuvalarını kaybetmektedir.
Kaynak: https://ankara.tarimorman.gov.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder